Rapporter visar att allt färre ungdomar engagerar sig politiskt. En undersökning från 2018 vittnar om att samtliga ungdomsförbund har svårt att rekrytera nya medlemmar. Trenden verkar dock ha vänt för Moderata ungdomsförbundet, MUF, som i januari 2019 hade över 13 500 medlemmar – den högsta siffran på 24 år.
Varför då detta medlemstapp och minskade intresse? Och kan det få skadliga konsekvenser?
– Ungdomar har stort intresse för politik och samhällsfrågor. Mer än någonsin faktiskt, men de är inte intresserade av partipolitik. Den upplevs som alltför seg och byråkratisk”, säger Erik Amnå, professor i statsvetenskap, i en artikel på SVT.
Han menar alltså att det minskade intresset av att vara med i ett ungdomsförbund inte nödvändigtvis beror på bristande engagemang för politik.
Jag kan bara hålla med.
Det är en allmän sanning att det är unga idag som driver kampen om samhällsförändring; se bara på Greta Thunberg. Även i demonstrationer kopplade till klimat, jämställdhet och anti-nazism syns många unga ansikten och på sociala medier delas flitigt artiklar och videoklipp som uppmärksammar olika typer av orättvisor.
Nej, det är ingen brist på engagemang – tvärtom!
Precis som Amnå tror jag istället att färre unga går med i ungdomsförbund eftersom att det är krångligt och byråkratiskt. Dagens unga är vana vid mobiler, snabb kommunikation och har dåligt tålamod; saker ska gå fort och smidigt och helst inte vara särskilt invecklade. Att gå i en demonstration faller alltså en typisk ungdom idag bättre i smaken än långa möten och en massa fackliga termer.
En annan aspekt av det hela, som också Amnå tar upp, är rädslan för att bli dömd av andra. Man är helt enkelt rädd för att associeras med ett visst parti eller en viss ideologi och att det kanske kommer ut i bekantskapen och ställer till det. Skulle man sedan komma på att partiet inte kändes rätt är det svårt att backa då man redan skapat ett rykte kring sig om var man står politiskt.
Frågan om varför just MUF är undantaget återstår.
Här kan man bara spekulera. En teori är att MUF är, och alltid har varit, det mest aktiva ungdomsförbundet med stora evenemang och fester – byråkratin känns alltså långt borta här. MUF är också tilltalande för många unga då en mer liberal syn på världen ofta hör ungdomen till. Det ska vara legalisering av marijuana, söndagsöppet på Systemet och en snusdosa i var bakficka. Även sänkta skatter och slopad arbetsgivaravgift är attraktivt för unga då många precis fått sitt första jobb, lever i nuet och inte tänker på att arbetsgivaravgiften går till framtida pension. Ytterligare en anledning skulle kunna vara att det finns så många olika politiska inriktningar inom MUF och det blir därmed enklare att slippa utpekas för att tillhöra en viss ideologi.
Men måste det då vara så illa att färre unga engagerar sig parti-politiskt?
Nej, tänker jag spontant. Sålänge intresset för det som händer i vårt samhälle och i vår omvärld består finns ingen anledning till oro. Det är när detta saknas som vi får en passiv befolkning och en hotad demokrati. Jag tänker att det inte spelar någon roll om unga väljer att gå med i ett ungdomsförbund eller i en demonstration mot NMR – bara man bryr sig om det som händer i vår värld. Kanske är det till och med bättre att inte gå med i ett ungdomsförbund; då är man inte bunden till en viss ideologi och kan själv välja sina hjärtefrågor att demonstrera för.
Kort och gott: Det viktiga är inte hur du engagerar dig, det viktiga är att du faktiskt engagerar dig!
Källor:
SVT: Svårt att locka nya medlemmar till partiernas ungdomsförbund
Medborgaren: Rekordår för MUF – högst medlemsantal sedan 1994
Mitt namn är Rebecca, jag är 19 år gammal och är Politiksmedjans socialliberala ledarskribent. I somras tog jag studenten från det naturvetenskapliga programmet på S:t Petri skola i Malmö. Jag pluggar just nu en kurs i arkitekturhistoria och har till våren tänkt mig att ta upp spanskan igen. Min plan är sedan att till hösten söka en utbildning på universitet, men vilken vet jag inte riktigt än. På fritiden gillar jag att läsa böcker, hålla på med musik, snacka politik och självklart – eftersom ni läser om mig här – skriva! Inte minst om politik och nyheter. Jag hoppas att mina artiklar ska vara intressanta, lärorika och tänkvärda. Jag hoppas också att de kan få dig som är ung att engagera dig politiskt, du behövs!
Åsikterna Rebecca framför är hennes egna och representerar inte nödvändigtvis Politiksmedjan som har en neutral hållning i sakfrågor. Läs gärna mer om Politiksmedjans värdegrund på sidan Om Oss.